Etica, Big Data si lagarele de exterminare

“Big Data” singur nu inseamna nimic. Ma refer la felul in care Facebook foloseste datele utilizatorilor, la cum s-a facut campania electorala a lui Obama in 2008, la analiza sentimentelor utilizatorilor cu privire la un brand/produs etc.

Din punct de vedere moral nimeni nu este de acord cu asta. Toata lumea vede actiunile de mai sus ca pe niste hidosenii absolute si fara scrupule. Ni se pare ca multinationalele cele rele profita de sarmanii utilizatori inocenti si neinformati. Cu toate astea, la cursurile de Data Mining, Open Data, Data Warehousing, Machine Learning etc salile sunt doldora de studenti.

Prin urmare, nu ne place sa o facem, nu ne place sa ni se faca, dar pentru salariul corespunzator pe luna am face-o altora.

Asta mi-a amintit de lagarele de exterminare pentru ca acolo s-a intamplat fix la fel. Toata lumea era de acord ca e imoral si cu toate astea, oameni obisnuiti (de buna credinta) au ajuns sa ii gazeze pe alti oameni. In psihologia sociala fenomenul asta se numeste obedienta fata de autoritate si se pare ca sta in gena umana (adica am putea chiar noi sa ajungem sa gazam oameni daca cineva ne-ar spune sa facem asta).

Exista si un experiment care s-a ocupat cu asta:

http://www.youtube.com/watch?v=BcvSNg0HZwk.

Din punctul meu de vedere, datele integrate in modelele de afaceri nu sunt un lucru in totalitate rau. Ce rost ar avea sa consumam atatea resurse facand produse pe care nu le vrea nimeni!? Oricum multi dintre noi habar nu avem ce vrem de fapt, dar mi se pare asa o contradictie intre valorile pe care ni le repetam si actiunile pe care le savarsim.

Anunțuri

1 comentariu

  1. Data Mining are mai multe scopuri in afara celor comerciale. Iar discrepanta dintre valori si actiuni nu ar trebui comparata cu exterminarea evreilor. Viata unui om nu valoreaza la fel de putin ca o campanie publicitara. Da, nemtii nu si-ar fi gazat propria familie, dar dupa primul razboi mondial Germania a avut foarte mult de suferit din cauza platii daunelor de razboi. Atunci Fuhererul a venit cu „idei salvatoare”. Le-a indreptat ura catre cineva. Iar ei au ajuns sa ii urasca pe evrei si pe tigani.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s