Nu suntem egali

La o ora de istorie, acum multi ani, ne-a povestit doamna Mucica (asa se numea profesoara) despre egalitate. Ceea ce ne-a spus e ca egalitatea nu exista. Ca nu ne nastem egali, ca nu avem sanse egale, ca nu avem intelect egal, ca nu avem resurse egale. Ca viata nu e la fel pentru toata lumea. Eu nu ma gandisem la lucrul asta pana atunci.

In capul meu exista inca visul american, Cenusareasa si  convingerea ca nimic din ceea ce vrei nu e imposibil de obtinut. In capul meu mai exista certitudinea ca oamenii nu vor toti aceleasi lucruri si ca dorintele fiecaruia tin intr-adevar de mediu in care te nasti, resursele pe care le ai, ce te invata la scoala, ce vezi acasa etc, dar cred cu tarie ca oricine poate face orice isi propune.

Cred ca nu suntem egali doar pentru ca pana in momentul asta nu am facut aceleasi lucruri. Cred in experienta, cred in invatat de-a lungul vietii si mai cred ca Harry Potter avea dreptate intr-unul din filme cand zicea ca toti marii vrajitori au fost o data studenti ca el si colegii lui.

Anunțuri

1 comentariu

  1. SI Harry Potter exista in viata reala… Are dreptate profesoara ta. Tu crezi ca sclavii de acum sute de ani puteau face ce voiau? Crezi ca oamenii care se afla in tari afectate de razboi pot face ce vor? Crezi ca un om paralizat se poate misca doar pentru ca vrea? Ce inseamna ca poti face orice iti propui? Ce s-a intamplat cu un anume personaj din mitologia greaca, Icar? Legendele Olimpului nu au fost scrise „pentru public”, ca sa placa, ci sunt rodul unei psihanalize a fiintei umane, inainte ca acest termen sa existe macar. De ce iadul este reprezentat in crestinism ca fiind plin de foc? Pamantul este magma la mijloc, adica sub scoarta terestra si potrivit invatatilor din antichitate pamantul era plat. Oricum, toate religiile lumii sunt pline de adevaruri metaforizate. Si niciuna nu spune ca oricine poate face orice isi propune. Suntem robii sortii. Nu traim in povesti pentru copii. Ce lectii invatam din istorie? Toate marile imperii au ajuns la apogeu dupa care s-au prabusit. Oamenii simpli nu au avut nimic de spus. Si azi, poti face tot felul de proteste dar nu te baga nimeni in seama. Cei de la putere fac tot ce vor ei, pentru ca i-ai ales. Le-ai dat puterea, dar oricui ii dai puterea face ce vrea in interes personal. Singurii oameni care reusesc in viata sunt cei norocosi, indiferent de educatie. Comportamentul, determinarea, moravurile, toate completeaza destinul. Nu poti face din negru alb, dar poti face din alb negru. Poti distruge, dar nu exista pasarea Phoenix. Aceasta este o metafora pentru renasterea spirituala, nicidecum pentru reusita in ciuda conditiilor nefavorabile. De ce Napoleon a pierdut razboiul cu rusii? Pentru ca 1 milion de soldati au fost prinsi in iarna ruseasca, evident fara suficiente provizii sau caldura. Rusii erau la ei acasa. De ce pierd oamenii lupta cu cancerul? Pentru ca nu vor sa traiasca? Nu cred. Doar cativa norocosi ajung sa „se vindece”. Si revin la noroc. Acesta este principalul motor al evolutiei. Sau soarta, sau destin, cum vrei sa ii spui. Iti faci propriul drum in viata atat timp cat ai aceasta optiune.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s