Glob – Globalizare – Occidentalizare – Americanizare

Ma ingrijoreaza ideea de „Globalizare Economica”. Facand o analiza a culturii fiecarei tari de pe Terra nu imi pot imagina o lume bazata doar pe „gandirea eficienta”. Economia este o ramura mult prea dezvoltata pentru importanta pe care ar trebui sa o aibe. M-a uimit sa aflu ca un oficial din Arabia Saudita a afirmat : „Noi, sauditii, dorim sa ne modernizam, insa nu neaparat sa ne occidentalizam.”. Cred ca Uniunea Europeana ar fi fost mult mai bine sudata daca se baza pe acceptarea diversitatii culturale, daca se dorea o Uniune unitara, nu una uniforma. Nu sunt de acord cu ideea de „moneda unica – euro”. Consider ca traditiile fiecarui popor ar trebui respectate iar ideea de „normalitate” a unor tari, cum ar fi SUA, nu ar trebui impusa ca „norma generala”, cu atat mai putin ca „valoare universala”.

Sunt de acord ca, in Romania, nivelul coruptiei este ridicat, ca avem o populatie saraca si o mentalitate bazata pe invidie si lasitate, dar trebuie sa recunoastem ca desi societatea nu este modernizata complect, ea are acces la o gama larga de informatii prin intermediul televizorului(in primul rand).

Ce rost ar avea ca toata lumea sa fie bogata? Daca nu toata lumea e inteligenta si asa se deosebesc savantii de ignoranti, de ce toata lumea sa aibe bani? Banii nu sunt adevarati. Imaginati-va ca toata lumea ar putea cumpara orice. Daca oamenii au suficienti bani de ce ar mai munci? Si daca nu ar mai munci, cine ar mai produce? Si daca nimeni nu ar produce, cine ar mai avea ce sa cumpere? Nu e buna ideea de imbogatire si in realitate nici nu exista fiindca nimeni nu isi doreste sa ii scoata din gunoaie pe semenii lor.

Imi place lumea pentru ca e diversa. Imi place arhitectura oraselor europene, ma fascineaza Africa cu deserturile si istoria sa impresionanta, imi sunt simpatici japonezii si ii admir pentru puterea lor de a munci, a cerceta si a nu impune idei de tip „faceti ca noi”. Cred ca imi place Pamantul asa cum este. „Trebuie sa vedem fondul comun, care ne uneste, trecand peste diversitatea care ne separa.”

Anunțuri

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s